preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sračinec

Ravnogorci

Voditeljica i autorica tekstova: Margareta Skuhala Juričić

Zainteresiranost za planinarenje raste u našoj školi, kao i u našem selu. Tako je subotnjem izletu na Grebengrad prisustvovalo 45-ro djece. Najmanji je imao 3 godine, brat učenika iz petog razreda, a najstarije su bile naše planinarke osmašice. Izletu su se pridružili i članovi obitelji, roditelji, djedovi i bake, a za sigurno vođenje su se pobrinuli vodiči Planinarskog društva Ravna gora Varaždin.

U iščekivanju novih izleta, Mali Ravnogorci se prisjećaju prošlih izleta, pa smo eto tako prošlu planinarsku školsku godinu završili izletom na Učku (prilog 1. slika). Ove školske godine posjetili smo i otok Krk te planinarili po Mjesečevom platou 15.09.2018. (prilog 2. slika), te bili na našoj Ravnoj gori i upoznali se s tisom (prilog 3. slika) i 17.11.2018. na Grebengradu (prilog 4. slika)

Pozivaju se svi učenici planinari i koji to žele postati na predavanje u Studentskom domu u Varaždinu, u utorak, 27.11.2018. godine. Dođite, predavanje je namijenjeno prvenstveno učenicima naše škole, naučite nešto više o školskim planinarskim izletima.

 

 

 

Mali Ravnogorci su u subotu 19.05.2018. prošli Seljanečkim dolom do Lujčekove kuće na Pokojcu, a potom do Podruta. Nedirnuta priroda uz  seljanečki potok, prekrasne stijene, kasno proljetno cvijeće oduševile su svih 18 planinara iz naše škole.

Nakon odmora ispred planinarske kuće i igre na igralištu, krenuli smo dalje preko povećeg brda u smjeru Podruta. Na putu smo posjetili Spomen područje poginulim pripadnicima mirovne misije Europske zajednice u vrijeme Domovinskog rata koji su poginuli kada je njihov helikopter pogodila raketa aviona JNA 1992. godine.

Uživali smo u zanimljivim i poučnim pričama našeg vodiča i pogledu na stijene Rudski gubec gdje smo ugledali i jednog alpinistu koji se penjao po stijeni.

 

 

 

 

 


U subotu 5.05. 2018. je održan 4. izlet „Malih Ravnogoraca“ na goru Strahinjščicu.

Izlet je započeo posjetom Edukacijsko-promidžbenom centru u Radoboju gdje su planinari imali priliku čuti zanimljivosti o prirodi Strahinjščice. Tako su saznali da je to gora od 60 km2 i da ima veliku raznolikost biljnog pokrova. Područje Strahinjščice je odabrano kao jedno od 94 botanički važnih područja u Hrvatskoj. Tu su zabilježene čak 32 vrste i podvrste orhideja.

Nakon zanimljivog predavanja i animiranog filma o travnjacima, krenuli smo kroz prekrasne travnjake prema vrhu Strahinjščice. Nakon dva sata hoda stigli smo u planinarski dom gdje je uslijedilo pražnjenje ruksaka, jer su mali planinari ogladnjeli. Nakon odmora krenuli smo prema vrhu Sušec visokom 846 m i prošli doslovce kroz oblak.

Uslijedilo je spuštanje prema Gornjem Jesenju gdje je čekao autobus. Izlet je prošao u odličnom raspoloženju i uzbuđenju jer su mali planinari tragali za procvalim orhidejama.

 

 

 

 

 

 


 

Nakon zanimljivog predavanja o povijesti planinarstva i nekoliko puta planiranog i zbog lošeg vremena odgađanog izleta na Kalnik, ove subote 14.04.2018. Mali Ravnogorci su bili na izletu nazvanom „Cvjetne staze Ravne gore“.

Bilo je prekrasno proljetno vrijeme i 23 učenika naše škole propješačilo je 12 km po istočnoj Ravnoj gori, od Donje Voće do lokaliteta zvanog Velika Sotinska.  Najprije smo posjetili špilju Vindiju i saznali nešto o njenom istraživanju, iskapanju i zaštiti. Tu su nas iznenadili šišmiši.

Nakon špilje smo krenuli prema području zvanom Vukovoj i dva učenika naše škole su pronašli fosile školjki i tako dobili zanimljive suvenire s izleta. Svi sudionici izleta uživali su u mirisima i veselim bojama proljetnog cvijeća. Fotografirali smo i zaštićenu biljnu vrstu crnkastu sasu.

Nakon pješačenja uslijedio je odmor u Filićevom domu, a oni učenici  koji su imali još energije su se igrali već gotovo zaboravljene igre skrivača.

 

 

 

 

 


NAJAVA:

29.01.2018. u 17h u učionici 50. održat će se predavanje za učenike planinare na temu:

POVIJEST PLANINARSTVA

DOĐITE I SAZNAJTE NEŠTO O OVOJ TEMI.

 

 

 

 


 

NAJAVA:

3.02.2018. PLANINARSKI IZLET NA KALNIK!

Sve informacije možete dobiti na oglasnoj ploči u školi ili kod voditeljice planinarske sekcije,

učiteljice Margarete Skuhala Juričić.

 

O KALNIKU

 

Kalnik je gora koja se izdiže na granici Zagorja, Prigorja i Podravine dugačka 16 kilometara, a visoka u prosjeku između 400 i 500 metara. Kalnik ima dva usporedna grebena i to sjeverni  šumovit,  a južni sa stijenama.

Najviši i najistaknutiji grebeni su Vranilac (643 m), Mali Kalnik (466 m) i Kalnička greda sa tri vrha.

Na Kalniku se nalaze dvije stare gradine, botanički rezervat Mali Kalnik, vrh Vranilac, poučna staza, alpinističko penjalište, arheološka nalazišta, partizanska bolnica kao spomen područje, malo uređeno svetište i prirodne ljepote poput potoka, manjih slapova, klanaca, bogati biljni i životinjski svijet

 

.

 

 

 

 

 


U subotu 02.12.2017. održan je drugi planinarski izlet naše škole. Išli smo na južne obronke Ivanščice. Izletu je prisustvovalo 22 učenika naše škole u pratnji učiteljice Margarete Skuhala Juričić, roditelja, vodiča Dubravka Šinceka, predsjednika planinarskog društva Marjana Fabete i drugih planinara iz društva.

Posjetili smo najljepšu baroknu crkvu u Hrvatskoj, crkvu Marije Snježne u Belcu, čije je zidove oslikao Ivan Ranger. Nakon posjeta crkvi krenuli smo pješačiti prema području nazvanom Osinec i ruševinama srednjovjekovnog grada Belecgrada. Bila je prava avantura prelaziti potok Branu u nekoliko navrata. Odmor je bio u planinarskoj kući Belecgrad uz topli čaj. Prošli smo oko 12 km pješice, a najviša visina na kojoj smo se našli bila je kod ruševina Belecgrada, 520 metara nadmorske visine. 

 

 

Tko su „Mali Ravnogorci“?

Mali Ravnogorci“ su planinari, učenici naše škole učlanjeni u Planinarsko društvo Ravna gora.

Tijekom planinarskog tjedna, u utorak 21.11.2017. održana su dva zanimljiva predavanja za naše učenike o planinarenju po zavičaju i Ravnoj gori. Tog smo dana proslavili i učlanjenje u planinarsko društvo kolačima i prigodnim poklončićima, koje su dobili svi učenici prisutni na predavanju. Naša planinarska grupa ima 40-tak članova, učenika naše škole od 3. do 8. razreda. Planinare na izlete vodi voditeljica sekcije učiteljica Margareta Skuhala Juričić. Pomoćna voditeljica je Snježana Tramburovski.

Sastanci „Malih Ravnogoraca“ se održavaju utorkom u učionici 50, u vrijeme prvog velikog odmora. Roditelji mogu doći na individualne razgovore o izletima nakon redovnog primanja roditelja, svaki prvi četvrtak u mjesecu u 17.45 sati.


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Korisni linkovi


CMS za škole logo
Osnovna škola Sračinec / Varaždinska 98, HR-42209 Sračinec / os-sracinec.skole.hr / ured@os-sracinec.skole.hr
preskoči na navigaciju