preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sračinec

 > Naslovnica
Vijesti

SRAČINEC OBILJEŽIO 70 GODINA RADA OSNOVNE ŠKOLE SRAČINEC I 150 GODINA POSTOJANJA ORGANIZIRANE ŠKOLE KAO ODGOJNO-OBRAZOVNE USTANOVE

Autor: Melita Jeremić, 1. 6. 2018.

(Tekst pripemila: Snježana Tramburovski, učiteljica hrvatskog jezika)

Veliku obljetnicu ove godine proslavlja naša škola i općina Sračinec.

Riječ je o 70. rođendanu škole, jednoj respektabilnoj brojki koja svojim značenjem aludira na iskustvo i mudrost, i 150 godina sustavnog postojanja škole kao organizirane  djelatnosti u sustavu odgoja i obrazovanja.

Povodom toga u školi samoj dogodile su se brojne aktivnosti koje su na dostojanstven i svečan način obilježile ove obljetnice.

29. svibnja 2018. u popodnevnim satima za učenike, goste, učitelje i djelatnike škole priređene su tako: svečanosti otvorenja Dana škole uz prigodne govore ravnateljice Lidije Valec i načelnika Božidara Novoselca, plesne folklorne točke učenika vođenih učiteljicom Martinom Sabljak te povijesni i suvremeni plesovi učenika koje je pripremila učiteljica Mihaela Novak. Scensku igru "Škola nekad i danas" pripremili su članovi Vijeća učenika pod vodstvom stručnih suradnica Melite Jeremić i Valentine Bolčević.

 

Školski povijesni muzej – ostaci prošlosti

Mjeseci rada učitelja, stručnih suradnika i učenika na prikupljanju predmeta, dokumenata, fotografija ideja, tekstova i zanimljivosti urodili su izložbom Školski povijesni muzej - ostaci prošlosti. Učiteljica Margareta Skuhala Juričić osmislila je koncept izložbe u nekoliko tematskih okvira: povijest školstva i povijest škole u Sračincu, uprava škole, učionica iz sredine 20. stoljeća, školske knjige i stvari iz školske torbe, svjedodžbe i izvješća, uspomene učitelja, likovni kutak, knjižnica i lektira, kabineti i nastavna sredstva i pomagala i učiteljska torba i pripreme.

Svi eksponati su vlasništvo škole, zaposlenika škole i učenika ili njihovih roditelja, djedova i baka, a dio predmeta je posuđen iz OŠ Petrijanec i Svibovca Podravskog. Izloženi predmeti uglavnom datiraju iz vremena NDH, FNRJ,SFRJ i RH, no pronašlo se i nekoliko starijih primjeraka, npr. knjižica iz 1912. o Balkanskim ratovima i pjesmarica s kraja 19. stoljeća (Austro-Ugarska Monarhija).

Napravljena je i usporedba nekadašnje i sadašnje škole prikazom nekadašnjih pločica za pisanje i modernih tableta.

Kao prigodni dio istaknute su fotografije učitelja Glazbene kulture Zdravka Nemeca i učiteljice razredne nastave Barbare Jovan, učitelja koji se spremaju u mirovinu.

 

 

10 godina rada Literarne grupe

Pod vodstvom učiteljice Mirele Briševac osmišljen je zbornik literarnih radova svih učenika koji su u tom vremenskom periodu ostavili traga svojim pjesničkim ostvarajima. Zbornik je likovno uredila učiteljica Dora Bakek. Radovi učenika izloženi su također u samom predvorju škole.

Desetak učenika došlo je na predstavljanje zbornika i samostalno pročitalo svoje pjesme. Uz uvodni ravnateljičin govor i vedru atmosferu koju su stvorili učenici svojom spontanošću i veseljem zaokružili smo i ovu lijepu obljetnicu koja će sada postati i povijesni trag u obliku zbornika učeničkih radova.

 

 

Šetnja do Svibovca Podravskog

30. svibnja 2018. obilježili smo s učenicima odlaskom u PŠ Svibovec Podravski. Lijepi kasnoproljetni dan posvetili smo glazbi, plesu, sportu i spontanom druženju učenika i učitelja čitave škole.
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Korisni linkovi


.......

 

 

 

 

 

RAVNOGORAC

 

 

 

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 20. 12. 2012.

Ukupno: 146369
CMS za škole logo
Osnovna škola Sračinec / Varaždinska 98, HR-42209 Sračinec / os-sracinec.skole.hr / ured@os-sracinec.skole.hr
preskoči na navigaciju