2018-06-14 10:05:29

DEBATA: Plastiku treba u potpunosti ukloniti iz uporabe

(Tekst pripremila: učiteljica hrvatskog jezika Snježana Tramburovski)

Ovo je tema ovogodišnje parlaonice učenika  šestih razreda i članova Debatnog kluba održane u petak 8. lipnja 2018. u predvorju naše škole pod budnim okom ravnateljice, naših učitelja i suradnika koji su sudili raspravu.

Potaknuti slikama uginulog kita u čijoj su utrobi pronađeni desetci kilograma plastike, učenici Debatnog kluba, nakon cjelogodišnjeg proučavanja debate, rasprave, argumentacije i učenja govornih vještina, odlučili su se da pokrenu raspravu o ovoj temi.

Iako su željeli govoriti o nepotrebnom ocjenjivanju odgojnih predmeta, o prezastupljenosti sporta u državnom proračunu u odnosu na kulturu i ovaj put ekologija je pobijedila.

NOVI GOVORNICI

Učenici su svojim govorima otvorili ovu veliku temu i poprilično nas zabrinuli.

Argumentacija skupine koja smatra da plastiku treba u potpunosti ukloniti iz upotrebe vezana je uz apsolutnu štetnost plastike zbog njezine nerazgradivosti u prirodi. Osvijestili su nam što se događa s plastikom koja  je bačena u oceane, mora, šume i negdje oko nas. Prestrašili nas utjecajem na hranidbeni lanac koji započinje konzumacijom sitnih, oku nevidljivih, dijelova plastike i dolazi  preko manjih riba do samog čovjeka. Objasnili su nam da plastične vrećice mogu ugušiti životinje, ali i malu djecu te nam ponudili niz rješenja kojima bi se plastika trebala zbrinuti ( zamjena plastike drugim materijalima i recikliranje postojeće plastike do potpunog uklanjanja plastike iz uporabe).

Suprotstavila im se skupina koja smatra da je plastiku nepotrebno i nepoželjno uklanjati iz uporabe jer je ona sastavni dio medicinskih aparata i tehnologija, sastavni dio informatičke opreme, kućanskih aparata i kao takva nezamjenjiva. Dokazali su da ne postoji adekvatna zamjena za plastiku u materijalnom smislu, no nisu negirali problem plastičnog otpada kada za njime prestane potreba. Predložili su recikliranje, zamjenu jednokratne plastike drugim materijalima i stalnu edukaciju kao moguća rješenja.

 

 

KONAČNI SUD

Nakon odslušanih argumenata u dvadesetominutnoj raspravi 6.b i 6. c i nekoliko učenika 8. i 7. razreda postalo je jasno da smo na skliskom terenu. U zraku su ostale ideje da je u Hrvatskoj recikliranje preslabo razvijeno, svijest o razvrstavanju smeća je slaba, a zamjene za plastiku u potpunosti nema.

To su prepoznali i suci pa su pobjedu u raspravi dodijelili strani koja smatra da plastiku NE TREBA U POTPUNOSTI UKLONITI iz uporabe.

Voditeljica Debatnog kluba Snježana Tramburovski svima se zahvalila na suradnji i pozvala nove polaznike da se priključe Debatnom klubu škole u rujnu.

Nagodinu očekuje barem dvije parlaonice.

I za kraj!

Što svatko može učiniti

 ( izvor: tekst Ilije Matanovića iz Jutarnjeg lista)

1.) Izbjegavajte jednokratne proizvode

Plastične vrećice, boce i slamke su vječni krivci. Svatko bi trebao imati jednu vrećicu za kupovinu od platna, nositi bocu za piće koja se može višekratno koristiti i izbjegavati slamke.

2.) Odbacite žvakaće gume

Žvakaće gume rade se od sintetičke gume - što je plastika - i godišnje ih se baci 100 tisuća tona.

3.)Pridružite se čišćenju plaže

Brojne organizacije u svijetu i Hrvatskoj organiziraju čišćenja lokalnih plaža.

4.) Reciklirajte

Ovo nije ništa novo, ali svi moramo poraditi na podizanju svijesti o recikliranju, koje je u Hrvatskoj na tragično niskim granama.


Osnovna škola Sračinec