preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sračinec

 > Naslovnica
Vijesti

ČITALI SMO VIJESTI ZA RTL DIREKT voditeljica projekta:Snježana Tramburovski

Autor: Melita Jeremić, 27. 4. 2018.

(Tekst pripremila učiteljica Snježana Tramburovski)

U sklopu Dana medijske pismenosti, koji se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva kulture od 19. do 21. travnja, Agencija za elektroničke medije i UNICEF organiziraju niz aktivnosti s ciljem edukacije i informiranja djece, roditelja, nastavnika i odgojitelja o važnosti medijske pismenosti.

 

Čitav travanj bit će posvećen ovoj temi jer se medijska pismenost smatra jednom od najvažnijih vještina za život u 21. stoljeću. Istraživanje o medijskoj pismenosti koje je agencija IPSOS puls provela je za Agenciju za elektroničke medije i UNICEF povodom Dana medijske pismenosti pokazuje da 81% građana Hrvatske smatra da se djecu ne podučava dovoljno o utjecaju medija na njih i na odrasle.

Kako bismo sami pokrenuli ovu veliku temu i utjecali na naše učenike i njihov razvoj vještina kritičkog razmišljanja o medijima, uključili smo se u projekt „ Djeca upoznaju medije“.

Poziv na televiziju RTL dobilo je dvanaest učenika naše škole                  (uglavnom članova Debatnog kluba i uredništva školskih novina). 26. travnja 2018. sudjelovali su u radionicama ove televizijske kuće. Obišli su urede novinara svih vijesti, RTL KOCKICU, studio u kojem su isprobali čitati vijesti za RTL DIREKT, ured montaže i glavne režije, sami probali držati kamere i kranove s kamerama te prošli mali fonetski tečaj za televizijske voditelje.

Saznali su mnogo o voditeljskom i novinarskom poslu, o pripremama vijesti i postavljanju kriterija važnosti određene vijesti, o „novinarskoj patki„ ili lažnoj vijesti te su dobili zadatak da napišu vijest s osobnim dodatkom o danu koji su proveli na RTL-u.

Cijelo vrijeme pratila ih je vrlo ljubazna i susretljiva novinarka Antonija Stupar Jurkin i zajedno s njima uvježbala glas u sklopu fonetskih vježbi koje je vodila fonetičarka Dunja Lakuš, vodila ih je kroz čitanje teksta i predstavljala im druge novinare (Jelenu Pajić, voditeljicu RTL Danas, voditelje RTL Potrage), montažere, kamermane, tehničare i drugo osoblje.

Na kraju druženja RTL nas je počastio darovima koji su ovo učenje i druženje učinili još toplijim i radosnijim.

A kako im je bilo, čitajte uskoro u našem školskom listu Duga jer Laura, Ivona, Lucija, Leona, Borna, Dorijan, Anja, Ivona, Dario, Sonja i Teodora moraju napisati vijesti i poslati ih na RTL.

 
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Korisni linkovi


CMS za škole logo
Osnovna škola Sračinec / Varaždinska 98, HR-42209 Sračinec / os-sracinec.skole.hr / ured@os-sracinec.skole.hr
preskoči na navigaciju