preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sračinec

 > Naslovnica
Vijesti

NAŠE SIJEČANJSKE KAZALIŠTARIJE

Autor: Melita Jeremić, 8. 2. 2016.

Suradnja  s HNK u Varaždinu, sasvim spontana i vrlo zanimljiva, nastavila se i u siječnju 2016. tako da smo bili pozvani na glumačke probe za predstavu BONTON. Pet učenika naše škole (Antonija Križanec, Lorena Matovina, Kristina Čolaković, David Slavik i David Hudoletnjak) te osam učenika iz Ivanca i  Cvetlina    boravilo je 14.1. 2016. puna dva sata  na probi kazališnog ansambla.

Iskustvo je bilo prevažno i pokazalo se kao primjer izvrsne edukacije. Učenici su mogli komentirati viđene dijelove predstave i dati svoje viđenje te  predložiti  glumcima neka druga rješenja. Glumce je najviše zanimalo dopiru li na pravi način do publike, razumije li se što njihov lik nosi. Djeca su imala dobre ideje i neke su od njih, glumcima i redatelju, bile od koristi. Prije dolaska nove godine neki su učenici dobili tekst scenarija tako da se mogu upoznati sa samim predloškom i taj oblik scenarija za kazalište poslužio nam je u našoj analizi i razgovorima.

Dragi glumački ansambl (Nikša Eldan, Beti Lučić, Gordana Slivka, Mitja Smiljanić, Sara Stanić i Ivana Zanjko) osvojio nas je sve svojom pristupačnošću i  duhovitošću te otvorenošću za pitanja i komentare.

Nakon prve probe napravili smo neke ilustracije  proizašle iz učeničkih impresija i nekoliko komentara predstave, no najbolji osvrt dala je naša Antonija Križanec čiji se tekst i našao na programskoj knjižici predstave.

 

Nekoliko dana kasnije, 25. siječnja, došli smo na još jednu probu. Sada su već songovi imali svoj oblik gotovo u cijelosti, a proba je bila posebna i po tome što je na njoj sudjelovao i koreograf Edvin Liverić. Puna tri sata promatrali smo njihov rad. Koreograf se trudio komunicirati i s nama i objasniti osobne postavke svojeg posla te nas uputiti i u kazališno nazivlje. Predstava  se polako zaokruživala i privodila kraju. Dragocjeno je bilo osjetiti uzbuđenje, blagu nervozu i iskrenu predanost stvaralaštvu. Predstava iziskuje od glumaca i glumu i ples i pjevanje i nije nimalo jednostavno spojiti u smislenu cjelinu sve njezine izražajne elemente. Ponovno smo bili uzbuđeni što možemo   upijati ovu atmosferu.

 

No, to nije bio kraj!

Kao posebni gosti, smješteni u prvom redu, imali smo priliku sudjelovati na praizvedbi i premijere 31.1.2016. u 18 h. Dobili smo i programske knjižice i plakate i bili smo pozvani na domjenak nakon predstave.

„Prvi red“ je uživao, pljeskao i skandirao po završetku predstave koji nas je iznenadio. Naime, redatelj Dubravko Torjanac i dramaturginja Vesna Kosec -Torjanac odlučili su se za drukčiji završetak pa je predstava postala puno vedrija nego što je  zamislio scenarij.

 A o čemu govori ova predstava namijenjena onima koji imaju 11+ godina? Najbolje govori Antonijin tekst.

Bonton u svakodnevnom životu

Živimo u svijetu koji nije savršen. Društvo koje nas okružuje veoma je licemjerno. Već kao djecu odrasli nas uče osnovnim pravilima bontona. Molim, hvala, izvoli, oprosti - četiri su riječi koje bismo morali upamtiti; za stolom bismo se trebali pristojno ponašati, pozdravljati ljude, stavljat ruku na usta prilikom kihanja, pristojno komunicirati s drugima … No, odrasli bi se trebali zapitati, pridržavaju li se  oni bontona u svakodnevnom životu?

                Oko nas su sveprisutni problemi i situacije koji su uzrok loše međuljudske komunikacije koja i postoji jer se ljudi ne pridržavaju bontona. Bonton nije samo onih nekoliko rečenica na listu papira. Naše svakodnevno ponašanje odraz je našeg bontona. Djeca uče pravila bontona gledajući odrasle. Svi se jako zgražaju nad nasiljem, ružnim riječima i ponašanjem kod djece. Sve to zapravo potječe od odraslih jer dijete nije krivo ako su ti problemi svakodnevnica u njegovoj obitelji; ono nije krivo ako je na internetu vidjelo snimke takvog ponašanje i sl.. Ono nije krivo ako se ponaša nasilno jer je kod kuće podvrgnuto obiteljskom nasilju. Nije krivo ako zbog predrasuda licemjernog društva ne može ostvariti svoje snove. Nije krivo ako je spremno učiniti si nešto nažao zbog problema koje potiskuje u sebi. Krivo je društvo koje nas okružuje. Njemu je bonton samo ono na papiru. Njemu je bonton samo nekoliko pustih pravila kojih se i ne pridržava.

                Predrasude i licemjerje društva postojali su nekad, postoje danas i još dugo će postojati. No nadam se da ćemo barem na bonton s vremenom prestati gledati kao na pravila koja nam se nameću te da ćemo na njega početi gledati kao na odraz svojeg svakodnevnog ponašanja i način da živimo u ugodnom suživotu jedni s drugima.

(ANTONIJA KRIŽANEC, 7.b)

 Voditeljica projekta Pogledajmo iza scene: Snježana Tramburovski

 

 
Tražilica
Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Korisni linkovi


CMS za škole logo
Osnovna škola Sračinec / Varaždinska 98, HR-42209 Sračinec / os-sracinec.skole.hr / ured@os-sracinec.skole.hr
preskoči na navigaciju