preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sračinec

 > Naslovnica
Vijesti

Međuškolski projekt „Pogledajmo iza kazališne scene“

Autor: Melita Jeremić, 23. 11. 2015.

Posjet Hrvatskom  narodnom kazalištu u  Varaždinu

26. listopada 2015.

Započeli smo novu suradnju, ove školske godine, između OŠ  Cvetlin, OŠ Ivanec i naše škole te      HNK-em  u Varaždinu i Arhivom grada Varaždina.  Prvi korak u tom projektu bio je dvosatni posjet HNK-u u Varaždinu dana 26. listopada 2015.

Odabranih desetak  učenika iz 6. c , zajedno s vršnjacima  iz  Cvetlina i Ivanca imalo je priliku istražiti kazališnu zgradu HNK-a u Varaždinu i upoznati se s nekim umjetnicima i djelatnicima. Dočekala nas  je gospođa Vesna Kosec Torjanac, dramaturginja HNK u Varaždinu i odvela nas u veliko gledalište gdje smo popričali s njom i s redateljicom Ksenijom Krčar  o nastajanju predstave u redateljskoj glavi i pripremama koje treba provesti prije samoga rada s glumcima. Imali smo priliku izaći na scenu i osjetiti reflektore na licima i doživjeti prazno gledalište. Veliku znatiželju pobudio je susret sa  skladateljem Vidom Novakom u koncertnoj dvorani. Pitanja  za glazbenika bilo je bezbroj jer su nas, magičnost zvukova i osebujnost prostora, lagano  zatravili svojim moćima. Zatim smo prošetali  kazališnom garderobom i uredima za marketing čiji su zidovi ukrašeni slavnim plakatima Gorana Merkaša i velikim portretnim fotografijama glumaca HNK u Varaždinu. Vrhunac našeg susreta bio je susret s mladom  kostimografkinjom Žarkom Krpan koja nam je dopustila da zalutamo u  prostorije u kojima se čuvaju svi šivani kostimi   i da neko vrijeme budemo dio njihove priče. Lutkarskim vještinama oduševio nas je Dubravko Torjanac, redatelj i voditelj Dječje lutkarske scene pokazavši  kako se pokreću neke od njegovih lutaka: ručna lutka - ginjol, lutka na koncima - marioneta, štapna lutka - javajka, plošna lutka kazalište sjena i maska.  Učenici su nizom pitanja proširili svoja znanja o kazalištu, kazališnoj predstavi i djelatnicima kazališta i obećali da će svoje utiske poslati na adresu kazališta.

Naš se projekt nastavlja pod vodstvom „projektantica“: Sonje Poljak– učiteljice povijesti, Nataše Roginek – vjeroučiteljice , Snježane Tramburovski i Sanje Latin – učiteljica hrvatskog jezika. Projekt se temelji na ostvarivanju suradnje sa školama šireg zavičaja, terenskom radu, posjetima  kazalištu i kazališnim družinama te suradnji u predstavi HNK-a u Varaždinu. Rezultate projekta ćemo objavljivati kako se oni budu realizirali i  dovodili do konačnih rezultata: izložbe, predstave, prezentacija, napravljenog plakata itd.

 
Tražilica
Kalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Korisni linkovi


CMS za škole logo
Osnovna škola Sračinec / Varaždinska 98, HR-42209 Sračinec / os-sracinec.skole.hr / ured@os-sracinec.skole.hr
preskoči na navigaciju